O medu

Co lze najít v našem medu?

Každý med je jiný a jeho složení je vždy ovlivněno zdrojem nektaru nebo medovice, avšak průměrné nutriční hodnoty na 100g medu jsou následující:

     bílkoviny 0,25g

     sacharidy 82g

     z toho cukry 80g

     tuky 0,01g

     voda 17,5g​

Krom toho v medu nalezneme množství vitamínů a dalších látek:

     vitamín A, B1, B2, B3, B6, B7, C, K

     draslík, vápník, horčík, sodík a jiné

 

Další nedílnou složkou medu je pyl, propolis a vosk! Což není vůbec na škodu. Naopak, konzumace propolisu a pylu může našemu zdraví jedině prospět vosk pak nemá na naše trávení žádný vliv.

Co v našem medu nenajdete.

Dbáme na svou dobrou pověst a spokojenost našich zákazníků je pro nás na prvním místě! Proto si nedovolíme med jakkoliv „vylepšovat“ Včely jsou v oboru svými mistry a proto v našem medu naleznete pouze to, co do něj včely daly. Nic víc! Barviva ani sladidla u nás nemají šanci! Samotný med je pak zpracováván v nerezových nádobách co nejšetrněji, aby si zachoval všechny biologicky aktivní látky prospěšné pro naše zdraví a uskladněn v obalech určených pro potraviny.

Pastovaný med květový

Jde o med, který používáme nejčastěji, velké procento našich produktů je vyráběno právě z tohoto medu. Pro jeho vlastnosti je ideální pro přidávání různých přísad a jejich snadné vmíchání do medu.

Krémové úpravy medu se dosahuje tzv. pastováním. Pokud je med získaný ze včelstva ponechán v klidu, dříve nebo později  v celém svém objemu zkrystalizuje, což je jeho přirozená vlastnost - jednotlivé jeho částice se uspořádají do pravidelné krystalové mřížky a med je pak velmi tuhý až tvrdý – dostat ho v této formě ze sklenice je pak trochu náročné.

Pastování medu (mechanické promíchávání) funguje tak, že se krystalky medu mechanicky roztříští na menší, které se již dále nespojují.

Pastovaný med je co do hodnoty potraviny naprosto rovnocenný medu tekutému i plně krystalizovanému. Díky míchání má však světlou barvu a chuťový vjem je lehce odlišný, neboť jazykem rozeznáme nejen chuť, ale právě i strukturu medu.

Květový med

Jak již název napovídá, květový med má velké spojení s kvetoucími květy. Tento druh medu pochází totiž z nektaru květů, který včely sbírají a dále na med zpracovávají.

Nektar je cukernatá tekutina, kterou některé rostliny vytváří. Chemickým složením se jedná o roztok sacharózy a glukózy resp.fruktózy s malým množstvím alkoholů, aminokyselin, organických kyselin, fosfátů a dalších složek, přičemž nektar různých rostlin má zpravidla různé složení. Květový med bývá zpravidla světlé barvy a po jeho odebrání včelám relativně rychle krystalizuje (řádově týdny). Chuť takového medu je pak výrazně sladká, někdy až škrablavá či spojená s aromatem rostliny, ze které nektar pochází.

Medovicový med

Množství tohoto medu je velmi výrazně ovlivněno průběhem počasí v období snůšky. Obecně, čím sušší léto, tím méně medovicového medu.

Odborně vzato se jedná o med, jehož měrná vodivost dosahuje hodnoty minimálně 80 mS. m-1. Zdrojem sladké šťávy, které včely pro takový med používají je medovice, což  je velmi sladká a lepkavá substance bohatá na jednoduché cukry, která se v určitém ročním období vyskytuje na listí a jehličí různých stromů jako například lípy, javory, buky, smrky, jedle či borovice. Jde o tekutinu vyloučenou trávícím ústrojí savého hmyzu, jež se živí pletivy rostlin. Přebytek cukrů z rostlinné šťávy tento hmyz vyloučí a na listech se pak objeví lepkavá tekutina, kterou včely sbírají.

Medovicový med bývá zpravidla tmavší barvy než med květový, je více aromatický a v chuti ostřejší až kořenitější. Obsah jednoduchých cukrů, může být nižší než u květového medu, zato obsah minerálních látek a rostlinných barviv je vyšší.

  • Facebook - Bílý kruh

Design             PN

© 2019 MEDUŠKA Monika Bednářová